Volgens ceo Steve Ballmer zullen toestellen met het OS van Microsoft in de toekomst gewoon Windows telefoons genoemd worden. "Windows Mobile telefoons, dat ligt niet niet lekker in de mond. Wie wil er nou zo'n telefoon?", aldus Ballmer op het Mobile World Congress in Barcelona.

Windows Mobile 6.5 zal onder meer een verbeterde touch-interface bevatten, het zal makkelijker worden het aanraakscherm met de vinger te bedienen. Het nieuwe OS krijgt een al eerder aangekonigde mobiele syncdienst (My Phone) en een applicatiewinkel genaamd Windows Marketplace. Windows Marketplace zal ook beschikbaar zijn voor telefoons met Windows Mobile 6.1 en ouder. Ook is er een nieuwe user interface ontworpen dat er op het eerste gezicht uitziet als een honingraat.

Windows Mobile 6.5 zal in het vierde kwartaal voor het eerst verschijnen op de HTC Touch Diamond 2, de HTC Touch Pro 2 en de LG-GM730. Ballmer hoopt met het nieuwe besturingsysteem meer fabrikanten van mobiele telefoons binnen te halen om Windows te gebruiken.

"Gelikte interface"

Gadgetweblog Gizmodo is onder de indruk van Windows Mobile 6.5. Hun testexemplaar van de HTC Touch Diamond werkt snel en "heeft de gelikte interface van de iPhone". "Het is een enorme stap voorwaarts ten opzichte van de vorige versies... Microsoft wordt eindelijk wakker."

Redmond heeft de laatste tijd haar marktaandeel op smartphones zien afkalven. Zo zette Motorola onlangs Windows Mobile in de koelkast voor nieuwe telefoons, ten faveure van Android.