Begin april startte Microsoft met het aanbieden van twee sociale Kin telefoons in de Verenigde Staten. De telefoon is bedoeld voor jonge mensen en werd gepresenteerd als een telefoon speciaal ingericht voor sociale netwerken. Vanaf het begin werd de Kin bekritiseerd, de twee toestellen die op de markt kwamen zouden vaak moeilijk te gebruiken zijn en verschillende belangrijke functies missen. Zo was er bijvoorbeeld geen kalender voorhanden.

Eerder deze week verlaagde operator Verizon de prijs van de goedkoopste versie van de telefoon van 49 naar 29 dollar, de duurdere versie zakte van 99 naar 49 dollar. Een dergelijke prijsdaling zo kort na het uitkomen van het toestel is meestal een indicatie dat het toestel niet goed verkoopt. Eerder deze maand deden er geruchten de ronde dat er maar 500 Kin's verkocht zijn.

Alle aandacht naar Windows Phone 7

Microsoft kondigt aan zich vanaf nu volledig op Windows Phone 7 te storten. "We hebben het besluit genomen om te focussen op de lancering van Windows Phone 7, en zullen de Kin deze herfst niet in Europa op de markt brengen zoals in de planning stond", aldus Micorsoft in een verklaring. "Daarnaast integreren we het Kin team in het Windows Phone 7 team, op die manier voegen we waardevolle ideeën en technologieën van de Kin toe aan toekomstige versies van Windows Phone." Via Verizon probeert Microsoft het restant aan Kin-telefoons te slijten.

Matt Rosoff, analist bij Directions on Microsoft zegt tegen de IDG News Service verbaasd te zijn dat Microsoft de Kin uiteindelijk toch op de markt heeft gebracht. Rosoff was wel te spreken over Kin Studio, een functie waarmee via een computer kan worden ingelogd op de telefoon. Er wordt dan een activiteiten tijdslijn getoond, inclusief tekstberichten, video's en foto's. Via de Kin Studio kan een backup worden gemaakt van alle content van de telefoon.

Deal

Rosoff denkt dat Microsoft het Kin team veel eerder bij het Phone 7 team had moeten voegen. Een van de redenen dat Microsoft de ontwikkeling van de Kin heeft doorgezet is waarschijnlijk een deal met Verizon of Sharp geweest waar de softwarerreus niet onderuit kon, aldus Rosoff.