Microsoft heeft een nieuwe melkkoe: Android. Voor elke smartphone met het door Google ontwikkelde besturingssysteem vangt concurrent Microsoft 5 dollar. Ten minste, dat is wat HTC volgens analist Walter Pritchard van Citibank betaalt. Vorig jaar april werd bekend dat HTC gezwicht was voor de Linux- en Androidpatentclaims van Microsoft, maar het was onbekend hoeveel het moest betalen.

Android goudmijn voor Microsoft

Aangezien HTC ongeveer 30 miljoen Android telefoons heeft geproduceerd, heeft Microsoft tot nog toe alleen al van HTC 150 miljoen dollar ontvangen. Dat is vijf keer meer dan Redmond heeft omgezet aan licenties voor zijn eigen Windows Phone, berekent Horace Dediu, analist bij Asymco. “Google’s Android lijkt het beste wat Microsoft op mobiel gebied ooit is overkomen,” schrijft Dediu.

Andere fabrikanten betalen wellicht nog meer, want Redmond wil eigenlijk tussen de 7,5 en 12,5 dollar hebben voor elk Android apparaat. Maar Motorola weigert royalties aan Microsoft af te dragen en is daardoor verwikkeld in een rechtszaak tegen Microsoft. Het is onbekend of bijvoorbeeld Samsung ook Android royalties afdraagt aan Microsoft, wellicht valt het onder een brede cross licensing deal die beide bedrijven in april 2007 sloten.

Maffiose afpersing

Microsoft-baas Steve Ballmer benadrukt elke keer dat Android niet gratis is omdat het een aantal patenten van Microsoft schendt waarvoor compensatie nodig is.

Vorig jaar dreigde Microsoft ook Acer en Asus dat ze moeten betalen voor Android. Ook Nook-maker Barns & Noble moest er aan geloven, maar de boekhandel weigert pertinent.

Bovendien weigerde het een geheimhoudingsverklaring te tekenen en brandde Microsoft publiekelijk af wegens maffiose afperspraktijken. “Microsoft heeft op valse gronden en zonder argumentatie gedreigd patentzaken te starten tegen hardwareleveranciers die Android als besturingssysteem gebruiken en dat ze om dat te voorkomen exorbitante licentiekosten moeten betalen,” aldus Barnes & Noble fel.