Het Amerikaanse financiële bedrijf kwam na berekeningen uit op 444 miljoen dollar aan verwachte inkomsten, meldt techsite BGR. Deze inkomsten komen voornamelijk voort uit de verkoop van Androidtoestellen door telefoongiganten HTC en Samsung.

De fiscalisten vermenigvuldigden de royalties, variërend van 3 tot 6 dollar per verkocht Androidtoestel met het aantal te verwachten verkopen tussen juli 2011 en juni 2012. Ook HTC betaalt Microsoft royalties (naar verluidt 5 dollar per toestel), net zoals de kleinere Android-toestelfabrikanten Acer, Onkyo, Velocity, MicroGeneral Dynamics, Itronix, ViewSonic en Wistron.

Overwinning Microsoft

Samsung sloot deze week een deal met Microsoft waarin beide partijen patenten en licenties daarop uitwisselden. Samsung ging daarbij ook akkoord met het betalen van royalties aan Microsoft bij de verkoop van Android-smartphones en tablets.

Kort na de deal met Samsung kondigde Microsoft aan dat alles met Android als platform de patenten van Microsoft schendt. Het doel van de softwaregigant is om alle Android-toestelfabrikanten te dwingen royalties te betalen. Brad Smith (Microsoft-jurist) meldde trots dat de deal met Samsung een overwinning voor Microsoft is en een omslagpunt kan betekenen voor de plek die Microsoft inneemt op de mobiele markt.

Onduidelijk welke patenten

Het is tot nog toe onduidelijk om welke patenten het precies gaat. Zowel Samsung als Microsoft weigert aan te geven welke technologieën en patentnummers het betalen van royalties afdwingen. Google beschuldigde Microsoft eerder nog van afpersing en beweerde dat het bedrijf hiermee innovatie in de telefoonmarkt tegenhoudt.