Google wil het patentportfolio van telecombedrijf Nortel kopen om zijn smartphonebesturingssysteem Android te beschermen. Het heeft daar zeker 900 miljoen dollar voor over. Dat is de startprijs die Google heeft mogen bepalen. Kapers op de kust zijn kapitaalkrachtige bedrijven als Apple, Nokia en ook Blackberry-maker RIM. Die kunnen over het bod van Google heen gaan.

Koopvoorwaarden

Microsoft voegt zich nu bij het protest van HP, Motorola Mobility en Nokia tegen de dreigende verkoop van Nortels patenten. De Windows-maker heeft in 2006 een licentie genomen op de patenten van Nortel, maar zegt nu bezorgd te zijn dat een verkoop funest is voor licentiehouders. De vrees is dat die worden buitengesloten door de nieuwe eigenaar.

Microsoft eist dat er een verplichting in de koopvoorwaarden wordt opgenomen dat de bestaande licentieovereenkomsten van kracht blijven. Ook HP, Motorola en Nokia hebben formele protesten ingediend tegen de huidige voorwaarden voor de verkoop, meldt persbureau Reuters. De veiling van dit blok Nortel-patenten, van toepassing op draadloos, optisch, 3G en 4G (LTE), vindt deze maand nog plaats.