Microsoft zegt ronduit dat het geen eigen smartphone maakt. "Onze focus is gericht op het verbeteren van Windows Mobile voor onze hardwarepartners. Wij hebben geen interesse in het maken van eigen hardware."

"We verdiepen onze relaties met onze hardwarepartners juist om telefoontoestellen te creëren die nog beter presteren en die concurrerend zijn qua prijs, die functies bieden die mensen willen, die gemakkelijk zijn om te gebruiken, en die gewoonweg aanlokkelijk ('lust-worthy') zijn", aldus de officiële mailverklaring van Microsoft.

Diepste geheim

Microsoft reageert daarmee op geruchten dat het in het diepste geheim werkt aan een eigen smartphone die Apple's iPhone de das om moet doen.

Een verklaring eerder deze week kon de speculaties over een iPhone-killer niet sussen. Microsoft zei toen dat het "samenwerkt met partners zoals telecomoperators en apparaatproducenten". Geen kant-en-klare ontkenning.

Sidekick

De speculatie over een eigen telefoon van de Windows-maker is niet alleen gebaseerd op de eigen mp3-speler, de Zune. Ook op andere terreinen kruipt Redmond richting mobiele telefonie. Microsoft heeft begin vorig jaar softwarebedrijf Danger, van de chat-telefoons Hiptop en Sidekick, ingelijfd. Elektronicaproducent Sharp maakt de nieuwste toestellen met dat eigen Danger-besturingssysteem.