Windows Blue is de in ontwikkeling zijnde volgende release van Windows 8. Het lijkt erop dat dit geen grote nieuwe versie is, maar een relatief kleine update. Bovendien zou Blue de eerste zijn van voortaan jaarlijks verschijnende Windows-vernieuwingen. In de aankomende release, waarvan net een vroege build is uitgelekt, voert Microsoft verbeteringen door voor de tegeltjesinterface (aanvankelijk Metro geheten en nu Modern UI).

Metro verfijnen

Die tweaks aan de Metro-GUI (graphical user interface) brengen meer van Windows' functionaliteit onder handbereik van de touch-bediening. Teruggrijpen op het Configuratiescherm van de minder touch-vriendelijke desktop-GUI is hierdoor minder of zelfs geheel niet meer aan de orde. Momenteel is voor veel eerste gebruikers de desktop juist nog wel nodig, blijkt uit gebruiksmetingen door Microsoft zelf.

Microsoft houdt dus vast aan zijn plannen om Windows te herzien voor touch, op pc's en tablets. Dit ondanks negatieve initiële reacties van gebruikers en reviewers, naast nog kritiek van onderzoeksbureaus als Gartner. Daar bovenop kwam nog het ongevraagde advies van onderzoeksbureau IDC: om de aloude Start-knop terug te brengen naar Windows 8. Het doorontwikkelen van de Modern UI (voorheen Metro) duidt er volgens analisten nu op dat de desktop op termijn het onderspit delft.

Dag desktop

"Microsoft gaat uiteindelijk weg van de desktop", voorspelt analist Frank Gillett van Forrester Research. "Ze willen weg van dat programmeermodel", zegt hij tegen Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld. Analist Michael Silver van Gartner verduidelijkt dat het niet slechts de desktop-GUI betreft, maar het eigenlijke platform voor applicaties en de ontwikkeling daarvan.

Hij zegt dat het erom gaat dat gebruikers en developers de WinRT API (application programming interface) omarmen. Dat is het platform waar Metro-apps op draaien. Die programma's zijn én ontworpen voor touch-bediening én alleen te verkrijgen via de app store van Microsoft.

'Modern UI is de toekomst'

De Gartner-analist stelde vorig jaar juni al dat het minimaliseren van de Windows-desktop één van de hoofddoelen is van Windows 8. In toekomstige release van dat Microsoft-besturingssysteem zal de desktop en de daarop draaiende legacy-applicaties verder aan belang inboeten, voorspelde Silver toen.

De voorbodes van de uitgelekte Windows Blue-alpha geven aan dat "Microsoft serieus is wat betreft de Modern UI", zegt analist Patrick Moorhead van Moor Insights & Strategy. De Windows-maker geeft volgens hem hiermee het signaal dat Modern de toekomst is voor Windows. Microsoft zelf heeft eerder al aangegeven dat het toegewijd is aan Windows 8 - met zijn touch-bediening - voor de langere termijn. Officieel heeft Microsoft echter niet gesteld dat het afscheid neemt van de desktop-GUI.

Lees ook: 10 coole features van Windows Blue op Computerworld.nl.