Dat zegt Barnes & Noble, dat in een patentzaak is verwikkeld met Microsoft vanwege het gebruik van Android op de e-reader Nook. Volgens het bedrijf gaat het om oude patenten die helemaal niets met de ontwikkeling van Android te maken hebben. Niettemin hebben leveranciers als HTC al geschikt met Microsoft. Volgens B&N vraagt Microsoft “exorbitante licentiekosten” en “absurde licentierestricties” die Android in feite onaantrekkelijk maken voor gebruik door leveranciers en te duur voor consumenten..

Volgens Barnes & Noble heeft Microsoft getracht de onderhandelingen tussen het boekenbedrijf en de techgigant geheim te houden, tot aan het verplicht laten tekenen van een geheimhoudingscontract aan toe, maar B&N heeft ondertekening geweigerd. Het bedrijf heeft nu keihard de aanval geopend en een vijftig pagina’s dikke verdediging ingediend bij de rechtbank.

Nokia en Microsoft samen tegen Android

Daarin stelt de e-readermaker dat Nokia en Microsoft bij het aangaan van hun samenwerking al hebben laten weten dat ze hun gezamenlijke patentenbezit zullen gaan inzetten, defensief en offensief, om met name Android aan te pakken. Volgens Barnes & Noble zijn dat soort “horizontale afspraken” illegaal volgens antitrustwetten en is het een bedreiging voor de concurrentie op het gebied van mobiele besturingssystemen. “Het is daarnaast bewijs dat Microsoft tracht Android te domineren en te beheersen.”

Daarbij vertellen ze publiekelijk onwaarheden, zegt Barnes & Noble. “Microsoft heeft op valse gronden en zonder argumentatie gedreigd patentzaken te starten tegen hardwareleveranciers die Android als besturingssysteem gebruiken en dat ze om dat te voorkomen exorbitante licentiekosten moeten betalen.” Naar verluid zouden die licentiekosten de aanschaf van het product Windows Phone 7 ver overstijgen.

B&N weigert geheimhouding

Barnes & Noble doet in het verdedigingsstuk verslag van de eerste ontmoetingen met Microsoft over deze zaak. Daarbij werd gaandeweg duidelijk dat Microsoft oude patenten trachtte te gebruiken. Maar voordat Microsoft onthulde om welke patenten het ging, had Barnes & Noble een geheimhoudingscontract moeten tekenen, maar dit weigerde het bedrijf stelselmatig te doen. Het ging onder meer over een patent waarmee Microsoft in het verleden zijn browserproblemen trachtte op te lossen door eerst de inhoud van een webpagina te tonen voordat de achtergrond werd geladen.

Barnes & Noble weigerde dus steevast een geheimhoudingscontract te tekenen, waardoor Microsoft bleef dreigen met juridische acties om het gebruik van Android te frustreren terwijl B&N nog steeds niet precies wist om welke patenten het ging. Totdat begin dit jaar een vertrouwelijk mailtje van Microsoft bij Barnes & Noble binnenkwam, met daarin een licentie-overeenkomst. Daarin werden de patenten genoemd. Ook bleken dat de kosten voor die licenties hoger uitkwamen dan voor een volledige licentie op Windows Phone 7.

Barnes & Noble besloot de strijd aan te gaan, waardoor de zaak nu voor de rechter komt. “We schenden geen enkel patentrecht.”