Apple bracht de SDK eerder deze maand uit, om externe ontwikkelaars de mogelijkheid te geven software te ontwikkelen voor de iPhone en de iPod touch.

Office op iPhone

Hoewel Microsoft nog niet zeker is of de twee apparaten daadwerkelijk lucratieve mogelijkheden bieden voor het bedrijf, wordt er in ieder geval hard gewerkt om dat uit te vinden.

"Het is erg belangrijk voor ons om te ontdekken wat we precies kunnen ontwikkelen voor de iPhone" zegt Tom Gibbons, vice president van Microsoft's Specialized Devices and Applications Group. "We proberen bijvoorbeeld te ontdekken of we gebruikers van Mac Office dezelfde functionaliteiten op deze apparaten kunnen bieden."

Ingewikkelde relatie

Hoewel Apple en Microsoft vaak worden gezien als rivalen, is de relatie tussen de twee in werkelijkheid iets ingewikkelder. Microsoft heeft al meer dan tien jaar ontwikkelaars in dienst die zich volledig richten op het ontwikkelen van software voor Apple's Macintosh. Het werk dat de Mac Business Unit verricht is daarbij allesbehalve liefdadigheid, volgens Gibbons genereert het bedrijfsonderdeel maar liefst een derde van de omzet van de Specialized Devices and Applications Group, gelijk aan zo'n 350 miljoen dollar in 2007.

Veel ervaring in Mac-omgeving

Omdat Microsoft, naast Apple, het grootste ontwikkelteam voor de Mac heeft, ligt er een goede basis voor het ontwikkelen van software voor de iPhone. De kennis van de Microsoft Exchange protocollen die de iPhone zal gebruiken voor zakelijke e-mail, maakt het bedrijf uiteraard tot de ideale kandidaat voor het ontwikkelen van applicaties voor de iPhone.

Gibbons: " We hebben veel ervaring in deze omgeving en we hebben er dan ook vertrouwen in dat we daar iets mee kunnen doen. Maar de belangrijkste vraag is wat de waarde is die we aan de apparaten kunnen toevoegen."

TellMe

De Mac Business Unit is overigens niet het enige bedrijfsonderdeel van Microsoft dat mogelijkheden ziet voor de iPhone. TellMe, het vorig jaar door Microsoft aangekochte bedrijfsonderdeel dat zich richt op stemherkenning, ziet ook potentie.

Op dit moment ontwikkelt TellMe voornamelijk applicaties voor Microsofts eigen mobiele besturingssysteem, Windows Mobile. Volgens general manager Mike McCue van TellMe kan daar echter verandering in komen: "Als de SDK applicaties voor stemherkenning ondersteunt, kun je er op rekenen dat we zo snel mogelijk een versie van TellMe voor de iPhone gaan uitbrengen."

Release in juni

De software update die de iPhone open zal stellen voor software van derden, staat gepland voor een release in juni. Vanaf dat moment zullen bezitters van de iPhone en iPod Touch in staat zijn om deze applicaties aan te schaffen.