Telecomprovider T-Mobile levert de mobiele telefoon in de Verenigde Staten. Platformmaker Microsoft heeft de nieuwe uitvoering voorzien van ondersteuning voor zijn mailserver Exchange en een dataverbinding via 3G-netwerken. Elektronicafabrikant Sharp produceert de toestellen.

Daarnaast heeft de LX 2009 ingebouwde applicaties voor sociale netwerken als Twitter, FaceBook en MySpace. De oorspronkelijke Sidekick uit 2002, met het tikvriendelijke toetsenbord, was vooral populair bij jongeren die veel sms-en. Microsoft-dochter Danger hoopt dat succes te herhalen door zich te richten op internetcommunicatie, zoals via die sociale netwerken.

Geen Windows

Vorige maand werd al bekend dat de nieuwe Sidekick het besturingssysteem NetBSD heeft en niet Windows Mobile of de oudere voorganger Windows CE (voor consumentelektronica). Microsoft heeft Sidekick-maker Danger begin 2008 overgenomen. Een tijdlang waren er geruchten dat de telefoon over zou gaan naar Microsofts mobiele platform. Dat zou dan de opvolger zijn voor het eigen, op Java gebaseerde besturingssysteem. Die overstap is nog niet aan de orde.

De Windows-producent heeft eind vorig jaar nog een vacature geplaatst waarin het "een ervaren NetBSD-softwareontwikkelaar zoekt om dochteronderneming Danger te helpen met de volgende generatie van het Sidekick-platform." Die vacature lijkt nu vervuld.

De telefoonfabrikant zou al in 2007, vóór de overname door Microsoft, de pijlen hebben gericht op het open source-besturingssysteem NetBSD als toekomstig platform. De BSD-licentie staat commercieel gebruik in combinatie met gesloten source code toe.