Het Amerikaanse bedrijf General Dynamics Itronix heeft een licentieovereenkomst gesloten met Microsoft voor patenten op technieken in smartphoneplatform Android. De patentdeal dekt alle GD-Itronixs apparaten af die dat open source-besturingssysteem van Google draaien. Ook ditmaal wordt de inhoud én waarde van de deal geheim gehouden.

HTC ging voor

Hoeveel dollar de Windows Phone-maker ontvangt per Android-toestel, wordt niet aan de grote klok gehangen. Ook worden zowel Microsofts patenten als de gepatenteerde technologie niet geopenbaard. Het bedrijf van ceo Steve Ballmer dreigt open source in het algemeen en Linux in het bijzonder al jaren met niet-gespecificeerde patenten. Android is gebaseerd op Linux.

Eenzelfde geheimhouding is ruim een jaar geleden al gedaan met smartphonereus HTC, die Microsoft betaalt voor gebruik van gepatenteerde technologie in Android. Krap een maand geleden is naar buiten gekomen dat HTC 5 dollar per Android-toestel betaalt aan Microsoft.

Er zijn echter ook bedrijven die weigeren licenties aan Microsoft af te dragen voor Android-apparaten, zoals Motorola en Barnes & Noble.