Het verkopen van smartphones gaat Lenovo niet zo makkelijk af als computers en dat laatste is ook al een klus op zich. Miljoenen smartphones liggen stof te happen in donkere pakhuizen. Ze worden vernietigd of alsnog tegen afbraakprijzen gedumpt. Volgens Bloomberg-journalist Tim Culpan kost dat Lenovo zeker 300 miljoen dollar.

Het valt Lenovo dan ook zwaar tegen, die overname van Motorola. Reden: de fabricagekosten van de toestellen van de voormalige Google-unit zijn te hoog, veel te hoog. Vooral de tijd dat het Moto-team nodig heeft om een nieuwe telefoon te ontwikkelen, is veel te lang, zegt hoogste baas Yang Yuanqing tegen PC World. Daardoor zijn de modellen snel verouderd en dus niet meer te verkopen.

Moto kost 5 maal zo veel

Om dezelfde kwaliteit te halen als de eigen Lenovo-toestellen heeft Moto liefst 2 miljard dollar nodig om te draaien, terwijl de Lenovo-divisie slechts 400 miljoen dollar per jaar kost. Motorola wordt nu versneld ingebracht in de eigen smartphonedivisie, wat een besparing van 850 miljoen dollar moet opleveren.

Feit blijft dat Lenovo uit de Chinese smartphonemarkt wordt verdreven door rivalen Huawei en Xiaomi. Dat maakt dat de nieuw te vormen smartphonedivisie zich vooral gaat richten op markten buiten China. Daarnaast worden er voortaan sneller maar minder handsets gemaakt. In Nederland zijn van beide merken tientallen smartphones in verschillende prijsklassen te koop.