Dit voorspelt ABI Research in een nieuw rapport over de mobiele markt. Het wereldwijde mobiele dataverkeer bedroeg in 2008 meer dan 1,3 exabyte, oftewel ruim 1 miljard gigabyte. In 2014 wordt een gemiddelde van 1,6 exabyte per maand verwacht, meldt eWeek.

Meestal wordt er bij mobiel dataverkeer gedacht aan Blackberry's en iPhones, aldus een analist. "Maar de meerderheid van het hedendaagse dataverkeer wordt gegenereerd door laptops met een insteekkaart (pc card) of usb-modem."

Azië gaat leiden

In 2008 zorgden mobiele telefoons voor 66 procent van het dataverkeer. In 2014 zullen laptops en netbooks voor het meeste verkeer zorgen. Dat wordt door ABI onderverdeeld in 74 procent normaal internetverkeer, 26 procent audio- en videostreams en minder dan 1 procent p2p-verkeer en voip.

Ook wordt er een verandering verwacht in de grootste gebruikersgroepen van mobiel internet. Op dit moment voeren de Europeanen nog de boventoon, maar de analisten zien in Azië het versturen en ontvangen van mobiele data het snelst stijgen. De Aziaten zullen de leidende positie in 2014 dan ook hebben overgenomen.