Volgens de ITU, de internationale organisatie voor telecommunicatie, bewijzen natuurrampen keer op keer dat we maar bitter weinig hebben aan de smartphone, zowel voor internet als gewone telefonie. De belangenclub van telecombedrijven komt tot die conclusie nadat de tyfoon Haiyan huishield op de Filipijnen. Hele provincies waren niet telefonisch bereikbaar en ook mobiel internet was uitgevallen.

De ITU heeft een nieuw rapport aangekondigd over noodsituaties en de rol daarin voor radio- en televisie-uitzendingen. Onduidelijk is wat dat rapport nog zal toevoegen, aangezien de ITU klaarblijkelijk al de uitkomst ervan weet, zo bleek vrijdag tijdens een workshop in Geneve. De conclusie: traditionele uitzenddiensten als radio en televisie hebben een grotere kans een ramp te doorstaan dan andere communicatievormen.

Hilversum moet zich voorbereiden

In het rapport moeten dan wel wat aanbevelingen staan hoe zowel zendgemachtigden als reddingswerkers en het publiek zich op rampen en de nasleep daarvan kunnen voorbereiden. “Met het toenemende aantal natuurrampen en andere grootschalige noodsituaties over de hele wereld, is het absoluut essentieel dat het publiek de noodzakelijke informatie snel, samenhangend en accuraat krijgt”, vindt de studiegroep van de ITU die in april met het rapport zal komen.

Hier een video over het standpunt van ITU.