Eurocommissaris Neelie Kroes heeft een juichende verklaring doen uitgaan over de door haar bereikte overeenkomst over de zogeheten roamingtarieven. Kroes heeft dit akkoord gesloten zowel afgevaardigden van het Europees Parlement als met de Europese Raad. Daardoor is Kroes er vrij zeker van dat de nieuwe tarieven al per 1 juli aanstaande in kunnen gaan.

Kroes jubelt

“Consumenten zijn het zat om een poot uitgedraaid te worden door de mobiele operators met hoge roamingkosten", zegt Kroes. “Deze overeenkomst geeft ons een langdurige structurele oplossing, met lagere prijzen, meer keuze en een nieuwe slimme benadering van data- en internetbrowsen."

Kroes wil daarnaast dat consumenten zelf mogen kiezen welke (lokale) telecomprovider ze gebruiken als ze de grens overgaan. Dat hoeft dan niet perse de provider te zijn met wie zij in het thuisland een contract hebben afgesloten. Zo kunnen mensen per land zelf kiezen voor de goedkoopste aanbieder.

Zelf eigen operator kiezen

Deze eigen consumentenkeuze moet per 1 juli aanstaande al gelden voor de zogeheten virtuele operators. Zij beschikken zelf niet over een eigen netwerk maar gebruiken van het netwerk van een andere telco. Telco's KPN, Vodafone en T-Mobile hoeven zich pas in 2014 gewonnen te geven.

Het Europese parlement moet zich in mei nog in zijn volledigheid uitspreken over het voorstel van Kroes, dat al een klein jaartje in ontwerp klaar was. Alleen de roamingprijzen zijn bijgesteld naar aanleiding van het advies van de Europese telecomwaakhond Berec. Eerder werd nog gesproken van 24 cent per minuut per 1 juli 2014, dat is nu dus naar beneden bijgesteld.

Net voor de zomervakantie

De Europese Raad geeft in juni zijn finale oordeel. Dat maakt dat het helemaal gedaan is voor de geplande implementatie per 1 juli. De goedkopere tarieven zijn dan net op tijd ingevoerd voor de zomervakantie, waarbij burgers en masse de landsgrenzen overgaan.