BlackBerry is ontwikkeld door het Canadese bedrijf Research in Motion. De BlackBerry is een apparaatje dat iets groter is dan de gemiddelde mobiele telefoon. Het is voorzien van een toetsenbordje waarmee sneller dan met een mobiele telefoon teksten getikt kunnen worden. Met BlackBerry is het mogelijk om onder meer e-mail te ontvangen en te versturen. Verder is het apparaatje voorzien extra functies zoals een agenda.

RIM heeft inmiddels een contract afgesloten met BT Cellnet om BlackBerry in het Verenigd Koninkrijk vanaf volgende maand aan de man te brengen. Later dit jaar volgt Telfort in Nederland. Volgend jaar volgen landen als Frankrijk, Ierland en Italië.

Het Canadese bedrijf mikt op dekking door geheel Europa, zo laat een woordvoerder van RIM weten. De BlackBerry's die in Europa op de markt gebracht worden, werken overigens niet op de Amerikaanse netwerken.

De Europese apparaten ondersteunen Java 2 Micro Edition. Dat maakt het mogelijk dat derde partijen software kunnen ontwikkelen voor de BlackBerry. Pas wanneer GPRS-diensten in de Verenigde Staten beschikbaar zijn, kunnen de Europese versies in Amerika gebruikt worden. Met behulp van een software-upgrade kunnen de Europese apparaten straks ook dienst doen als mobiele telefoon.

Voorlopig is de BlackBerry alleen beschikbaar voor bedrijven. In het Verenigd Koninkrijk komt de zogenoemde Enterprise Edition van BlackBerry beschikbaar. Voor een bedrag tussen de 2000 en 3000 pond (tussen de 7000 en 10.000 gulden) krijgt de gebruiker specifieke serversoftware en een licentie voor 20 apparaten. De BlackBerry apparaten zelf gaan ongeveer 400 pond (ongeveer 1400 gulden) kosten.

Details en prijzen voor de Nederlandse situatie worden later deze week bekend gemaakt.