Zowel het door Intel opgezette Moblin als het door Nokia ontwikkelde Maemo zijn gebaseerd op Linux. De twee bedrijven hebben in februari plots aangekondigd dat zij hun twee besturingssysteem voor netbooks en smartphones samenvoegen. De planning was toen dat dit in het tweede kwartaal rond moet zijn.

Basis is klaar

De chipmaker en de telefoonfabrikant maken nu bekend dat MeeGo in mei af is. Vorige week is de eerste broncode voor het nieuwe besturingssysteem vrijgegeven aan de open source-gemeenschap. Dat is geen vroege alpha-code, maar al de complete fusie van Moblin en Maemo, blogt Intel-directeur Imad Sousou.

"Wat stellen we open? De MeeGo-distributieinfrastructuur en het basisbesturingssysteem vanaf de Linux-kernel met de OS-infrastructuur en de middleware-laag." Daar bovenop kunnen hardwarefabrikanten dan eigen software, maar ook grafische interfaces, draaien.

De eerste apparaten met MeeGo zullen dus niet meteen in mei al verkrijgbaar zijn. De voornaamste concurrent lijkt Google's smartphoneplatform Android en dat is nog niet algemeen beschikbaar voor netbooks of smartbooks. De aankomende netbookconcurrent Chrome OS komt pas eind dit jaar uit.

Atom en ARM

De nu beschikbare images van MeeGo draaien op netbooks met Intels Atom-processor, de N900-smartphone van Nokia (met een ARM-processor) en telefoontoestellen met Atom-variant Moorestown. Intel en Nokia roepen ontwikkelaars en technische gebruikers op deze software te downloaden en te testen.

Dat kan door het nieuwe besturingssysteem te installeren, maar booten kan ook vanaf een usb-stick. MeeGo mist nu nog wel een gui (grafische gebruikersinterface) waardoor het systeem boot in slechts een terminal-venster.