Het Amerikaanse analistenbureau Strategy Analytics (SA)verwacht dat de wereldwijde mobiele markt met zo'n negen procent gaat dalen in 2009. SA denkt dat de verkoop van mobiele telefoons vooral in de eerste helft van dit jaar gaat tegenvallen.

Dat zou voornamelijk komen omdat naar verwachting de telefoonverkoop in meerdere Aziatische landen rond het Aziatische Nieuwjaar, op 7 februari, tegen gaat vallen in vergelijking met andere jaren. Consumenten zouden door de slechte economische situatie wachten met hun aankoop van een nieuwe telefoon.

Volgens SA ging de mobiele markt er in het laatste kwartaal van vorig jaar ook op achteruit. In totaal werden er wereldwijd 295 miljoen telefoons verkocht, tien procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.

Begin vorig jaar voorspelde IDC ook al dat de verkoop van telefoons de komende jaren zou teruglopen. De markt zou in 2009 en de komende jaren met tien procent dalen.

Gartner constateerde in mei 2008 weliswaar dat de verkoop van telefoons in Europa terugviel, maar dat de rest van de wereld nog steeds gretig mobieltjes kocht. Maar sinds mei 2008 is het economische klimaat volledig omgeslagen.