“KPN maakt onbeperkt mobiel bellen en sms'en mogelijk", stond er boven het persbericht dat KPN begin deze maand de wereld in stuurde. “KPN maakt voor het eerst onbeperkt mobiel bellen en sms'en mogelijk naar alle mobiele en vaste nummers in Nederland, voor één vast bedrag van € 40,- per maand."

Hartstikke fijn maar waarom komen ze daar nu mee? Terwijl half Nederland zijn mobiel inmiddels toch vooral gebruikt om in de trein even NU.nl te lezen of een potje te whatsappen, biedt KPN onbeperkt bellen aan. Echt iets waar ik als nerd met telefoonangst op zit te wachten…

Kan iemand niet even aan KPN doorgeven dat we inmiddels in het jaar 2012 leven? Waarom introduceren ze niet gewoon een abonnement waarmee je tegen een beetje normale prijs onbeperkt op hoge snelheid mobiel kunt internetten? Daar hebben wij als Webwereld-lezers - toch een beetje de avant-garde onder de mobiele bellers - ook wat aan.

Addertje onder het gras

Onbeperkt snel internetten is eigenlijk nergens meer mogelijk. Ok, zelf heb ik nog een abonnement uit de tijd dat T-Mobile onbeperkt en snel internet aanbood, maar als ik een nieuw abonnement bij dezelfde aanbieder afsluit, is die mogelijkheid er opeens niet meer.

Bij andere providers vang je eveneens bot. Kijk het overzicht van Ben Woldring er maar op na: het aantal aanbiedingen met onbeperkt internet is op de vingers van een door vuurwerk verminkte hand te tellen, en in alle gevallen zit er een addertje onder het gras. De snelheid bij dergelijke 'onbeperkt internet'-abonnementen is namelijk om te huilen.

De afwezigheid van een écht snel onbeperkt mobiel-internetabonnement valt niet los te zien van de situatie op de Nederlandse mobiele-telecommarkt. Of eigenlijk: van het ontbreken van een echte markt. Want hoewel de Nederlandse Mededingingsautoriteit wel keihard optreedt tegen het paprika- en zilveruienkartel, zaten de politiek en de toezichthouders even te slapen toen de consolidatieslag op de mobiele-telecommarkt plaatsvond.

De Grote Drie

In plaats van vijf bedrijven met een eigen netwerk hebben we er nu nog maar drie. Ja, er zijn ook nog duizend miljoen miljard white label-abonnementen op de markt, maar uiteindelijk moeten de aanbieders daarvan allemaal bij de Grote Drie aankloppen om van hun netwerk gebruik te kunnen maken. Vandaar dat al die 'nieuwe aanbieders' met op het eerste gezicht interessante aanbiedingen bij nadere bestudering toch vaak tegenvallen.

We zitten in Nederland opgescheept met een lui en arrogant oligopolie dat zich maar weinig gelegen laat liggen aan de wensen van de klant. Alleen als de gedupeerde klant toevallig de zoon van 's lands bekendste cabaretier is, komt men in actie en wordt de helpdesk voor een paar maanden uitgebreid. Verder moet je vooral niet al te veel van de Nederlandse telco's te verwachten.

Het enige waar ze goed in zijn geweest is ons lekker maken met een goed mobiel-internetaanbod tegen een schappelijke prijs. Op het moment dat we massaal verslaafd waren geraakt, draaiden ze de kraan weer dicht en gingen ze opeens meer vragen voor hetzelfde product. Het is een praktijk die we vooral kennen van drugsdealers.

Sterke arm der wet

Daar houdt de vergelijking met drugsdealers dan ook wel weer op, want goed beschouwd hebben die het aanmerkelijk moeilijker dan de mobiele aanbieders. Niet alleen verwerven ze met hun werk een stuk minder aanzien (en salaris) dan de gemiddelde telecom-CEO, daarnaast hebben ze ook nog eens te maken met veel meer concurrentie. Tot overmaat van ramp moeten ze voortdurend beducht zijn voor de sterke arm der wet.

Omdat de kans niet al te groot lijkt dat er op korte termijn échte concurrentie komt voor de huidige drie aanbieders hier te lande, is het tijd dat de overheid haar spierballen eens laat rollen. Een niet goed functionerende markt kan namelijk flink opknappen van een strenge marktmeester.

'Europa' heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat mobiel bellen in het buitenland aanmerkelijk goedkoper werd. Gewoon door de hevig protesterende telecomaanbieders te dwingen hun roaming-prijzen te verlagen. Het is nu tijd dat de politiek de telco's gaat dwingen om eens wat forse, snelle databundels aan te bieden tegen een fatsoenlijke prijs. Veel dank alvast van een dataverslaafde!