Eind oktober dook het gerucht op dat Apple samen met simkaartfabrikant Gemalto zou werken aan een geïntegreerde simchip. Die chip zou de rol van mobiele providers bij het aanschaffen van een iPhone enorm moeten verkleinen. Hoewel dit niet is bevestigd zijn grote mobiele aanbieders in Europa bij voorbaat allesbehalve gelukkig met die maatregelen, zo meldt de Financial Times vandaag.

Toestel veel duurder

De providers denken er volgens de krant aan om maatregelen te nemen als Apple echt met zo’n simchip komt. Zo wordt mogelijk de subsidie op de inkoopsprijs van 600 dollar geschrapt, waardoor het toestel ineens veel duurder wordt. De iPhone heeft mede door die subsidie bij contracten een groot marktaandeel gekregen.

De Financial Times meldt dat met name grote spelers als Vodafone, France Telecom (Orange) en Telefónica (O2) grote problemen zouden hebben met een simkaartloze iPhone. Zij willen niet officieel reageren. Maar een leidinggevende bij een groot telecombedrijf zegt in een anonieme reactie dat Apple het risico loopt om in een oorlog met de telco’s te raken door de ingebouwde simchip.

Eenvoudig overstappen

De aanbieders beschuldigen Apple ervan dat het bedrijf controle probeert te krijgen over de relatie tussen klant en mobiele provider. Volgens de geruchten zou het kiezen van een provider in de toekomst via Apple kunnen lopen. Het zou door de simchip ook eenvoudiger zijn om over te stappen van de ene naar de andere aanbieder. Iets waar mobiele providers ook niet op zitten te wachten.

'Verkopen dalen met 12%'

Robin Bienenstock, analist bij Bernstein, zegt in de krant dat Apple de relatie van de telecomproviders met de klant zou ondermijnen als zij een iPhone met een geïntgreerde simkaart uit zouden brengen. Als de providers het toestel daardoor niet meer subisidiëren zouden de verkopen volgens haar zelfs met 12% kunnen dalen.

De houding van de mobiele providers is overigens opmerkelijk omdat Apple zich niet heeft uitgelaten over de simkaartloze telefoon. Bovendien maakte de GSM Association gisteren bekend samen met de mobiele providers ook aan een geïntegreerde simkaart te werken.