Die daling is gemeten ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Normaliter heeft de mobiele telefoonindustrie altijd een daling in het eerste kwartaal van een kalenderjaar. Maar volgens Kevin Burden van ABI Research is de dalende curve nu wel heel stijl. Verwacht wordt dan ook dat deze trend doorzet tot het eind van dit jaar.

"De 255,6 miljoen verkochte telefoons laten een daling van twintig procent zien ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008. En dat was al een periode met een flinke daling", zegt Burden tegen de IDG News Service. Hij stelt dat het bedrijfsleven en consumenten nu behoedzaam zijn met hun investeringen, voorraden en uitgaven.

Afwachtend

Volgens Burden produceren fabrikanten minder telefoons om hun winsten te beschermen. Daarnaast hebben operators en telefoonwinkels minder telefoons op voorraad, ook om financiële redenen.

"Consumenten realiseren zich dat de meeste functies die ze willen al in hun huidige telefoon zitten. Ze wachten met upgraden totdat ze meer vertrouwen hebben in de toekomst", analyseert Burden.

Sterkste daling in Zuid-Amerika

De grootste daling werd verwacht voor Azië, waar de markt voor mobiele telefoons het grootst is. Daar werd slechts een daling van acht procent waargenomen.

In Latijns Amerika vielen de zwaarste klappen. De verkoop van mobiele telefoons daalde daar met 28 procent. Dat ligt vooral aan de devaluatie van lokale valuta en de daardoor duurder wordende buitenlandse telefoons.