De samenvoeging moet in het tweede kwartaal van dit jaar rond zijn. MeeGo wordt - net als Intel eerder al deed met Moblin - ondergebracht bij de Linux Foundation. De eerste versie komt in het tweede kwartaal van dit jaar uit. Toestellen met dat besturingssysteem volgen later dit jaar, melden Intel en Nokia. Zij bieden daarmee tegenwicht tegen smartphoneplatform Android van Google, maar ook tegen de iPhone en iPad van Apple.

Half jaar oude alliantie

Dit is de concrete invulling van de vergaande alliantie die de twee bedrijven in juni vorig jaar hebben gesloten. Die samenwerking is gericht op mobiele apparaten met Intels energiezuinige Atom-processor. De twee hebben toen al een gezegd te komen met een uniform Linux-platform voor mobiele apparaten. Dat blijkt nu een samenvoeging van beider besturingssystemen te zijn.

Het nieuwe, gecombineerde besturingssysteem moet dienen voor zowel smartphones als netbooks, tablets en ook netwerk-tv's en infotainmentelektronica in auto's. Intel en Nokia gebruiken het door Intel opgezette Moblin als basis voor MeeGo. Daar bovenop draait het ontwikkel- en interfaceraamwerk Qt van Nokia.

Naast Symbian

Nokia benadrukt dat MeeGo niet het einde inluidt voor Symbian. De Finse telefoonmaker stelt tijdens de persconferentie bij het Mobile World Congress dat het nieuwe platform zal bestaan naast Symbian en dat zal complementeren.

Het oude telefoonbesturingssysteem van Nokia wordt nu overgezet naar de Qt-technologie. Die doet straks dienst in Symbian 4. Applicaties die zijn geschreven voor gebruikersinterface-platform Qt kunnen dan op zowel Symbian als MeeGo draaien. Intel en Nokia bieden die apps ook aan in hun app stores; respectievelijk het AppUp Center en de Ovi Store.

Niet alleen Nokia

Naar verwachting komen Nokia en ook andere producenten dit jaar nog met apparaten die het samengevoegde besturingssysteem draaien. Dat is opvallend omdat Nokia daarmee eigen concurrenten uitnodigt.

Intel volgt als chipleverancier al lange tijd een koers waarbij het samenwerkt met meerdere partijen; met Microsoft voor netbooks en tablets, naast het zelf ontwikkelde Moblin waar onder meer elektronicaproducenten Acer en LG voor gaan. Daarnaast werkt Intel ook mee aan netbookbesturingssysteem Chrome OS van Google.

Versus Arm

Maemo draait op dit moment alleen op enkele oudere internettablets van Nokia en de nieuwe N900-smartphone. Dat telefoontoestel gebruikt geen Intel-processor, maar een Arm-chip. Intel is er veel aan gelegen de positie van die energiezuinige processorarchitectuur te ondermijnen. Daarvoor werkt de chipproducent niet alleen samen met Nokia, maar ook met chipproducent TSMC.