De mogelijkheid de 3G-smartphone te gebruiken als draadloos breedbandmodem voor computers is één van de nieuwe snufjes in de verbeterde iPhone. Apple heeft dat nieuwe hardwaremodel maandagavond onthuld op zijn ontwikkelaarsbijeenkomst WWDC.

De modemfunctie werkt voor zowel Mac- als Windows-computers. Apple heeft bij de presentatie al aangegeven dat tethering, net als mms (multimedia messaging system), afhankelijk is van de telecomaanbieder.

Netwerk ongeschikt

T-Mobile Nederland zou winkels nu echter alvast informeren dat tethering niet is toegestaan. De functie is dan ook uitgeschakeld. Dit meldt iPhoneclub.nl op basis van een uitgelekte faq-lijst (frequently asked questions) die het telecombedrijf nu verspreid onder T-Mobile shops in Nederland. Hackers hebben zichal op workarounds gestort.

De in die interne memo opgevoerde reden voor het - voorlopige - 'modemverbod' is dat het 3G-netwerk van T-Mobile daar nog niet geschikt voor is. Modemgebruik van smartphones kan wel tot flink meer dataverkeer leiden. Laptops en desktops spelen bijvoorbeeld video op veel hogere resolutie af dan een smartphone als de iPhone. T-Mobile blijft de exclusieve leverancier van de iPhone in Nederland.