De Amerikaanse telecomwaakhond FCC heeft binnen drie maanden zijn fiat gegeven aan de monsterdeal tussen Verizon en Vodafone. Voor een bedrag van 130 miljard dollar (circa 98 miljard euro) verlaat Vodafone de Verenigde Staten, waar het samen met Verizon de succesvolle mobiele netwerkoperator Verizon Wireless bezat.

Het aandeel van 45 procent dat Vodafone sinds 1999 had in de joint venture komt nu in handen van Verizon. De deal wordt officieel afgerond in het eerste kwartaal van 2014.

Minder afhankelijk van KPN

De op twee na grootste bedrijfsovername ooit levert Vodafone een flinke zak geld op. De Britse telecomreus heeft zijn investeringsplan al omgedoopt tot Project Spring. Daarbij investeert Vodafone nog tot 2017 extra geld in onder meer de 4G-netwerken van zijn vijf belangrijkste Europese markten: Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje én dus Nederland.

Vodafone Nederland krijgt bovenop reguliere netwerkinvesteringen allereerst een extra bedrag van 270 miljoen euro. Vodafone heeft hierbij twee belangrijke pijlers aangegeven voor de komende drie jaar. De uitrol van 4G in Nederland gaat versneld worden, en belangrijker, Vodafone wil in zijn vaste infrastructuur minder afhankelijk van KPN worden.