Een smartphone is in toenemende mate een goudmijn voor informatie over de gebruiker. Dat dit ook tegen je gebruikt kan worden, bewijst een opmerkelijke getuigenis van een rechercheur in een moordzaak in de Amerikaanse staat Florida. Daar zou de 20-jarige verdachte zijn huisgenoot in 2012 om het leven hebben gebracht en vervolgens Siri hebben gevraagd naar een plek om hem te verstoppen. Dat meldt televisiestation WPXI, onderdeel van NBC.

Zaklamp-app geactiveerd

Uit de data van de telefoon blijkt dat op de avond van de moord er enige tijd geen verbinding was met het netwerk. De applicatie voor het activeren van de zaklamp blijkt die dag echter wel ruim 48 minuten lang te zijn gebruikt, net als Apple's virtuele assistent Siri. Volgens de betrokken rechercheur was de letterlijke spraakopdracht: "ik moet mijn huisgenoot verstoppen", waarop Siri meerdere suggesties voor verstopplekken zou hebben gegeven.

Verdacht googelen kan bij de rechter het verschil maken tussen doodslag of moord. De zoekgeschiedenis van een verdachte vormt dikwijls "het perfecte bewijs" voor voorbedachte rade. Lees: Google, stille getuige van moord op Computerworld.

De in de lokale media verschenen suggesties van Siri zien er daarentegen onbetrouwbaar uit. De virtuele assistent zou onder meer met "moerassen en reservoirs" op de proppen zijn gekomen, wat suggereert dat Siri is voorgeprogrammeerd met dergelijke adviezen.

Geen alibi

Feit is wel dat het uitlezen van de iPhone tijdens de rechtszaak uitgebreid aan de beurt kwam. Dit vanwege de vergaande mogelijkheden tot het uitlezen van gebruikersdata en in dit geval de geregistreerde locatiegegevens via provider Verizon.

Zo kon in eerste instantie al worden aangetoond dat de locatiegegevens van de smartphone niet overeen kwamen met de locatie die de verdachte in zijn getuigenis aangaf. In Nederland maakt het OM steeds vaker gebruik van zoeklogs van verdachten om opzet van een misdrijf aan te tonen.


Data is de olie van de toekomst