Motorola maakte dinsdag bekend dat de omzet van de mobiele telefoondivisie 51 procent daalde in het vierde kwartaal van 2008. In het komende jaar wil het bedrijf minder toestellen ontwikkelen en het bedrijf gaat zich concentreren op smartphones die draaien op Android, het open source mobielplatform van Google.

Met de Android-telefoons wil Motorola inspelen op mobiel sociaal netwerken, een trend waarvan wordt verwacht de verkopen op te drijven, aldus ceo Sanjay Jha.

Dat is slecht nieuws voor Windows Mobile. Het vooral in Amerika populaire Motorola maakte ook bekend Windows Mobile 6 niet te zullen gebruiken. Jha vindt dat versie 6 veel tekortkomingen heeft en dat de gebruiksvriendelijkheid beneden de maat is. In 2010 wil het bedrijf wel toestellen bouwen die draaien op Windows Mobile 7.

Concurreren met andere smartphones

Volgens de ceo heeft Android al duizenden ontwikkelaars waardoor het voor Motorola niet meer nodig is om een besturingssysteem van de grond af op te bouwen. Het bedrijf wil een 'afwijkende versie' bouwen van het besturingssysteem dat kan concurreren met anders smartphones en de verschillende bestaande Android-platformen.

De jarenlange ervaring die Motorola-ontwikkelaars hebben met Linux Java zal ook helpen bij het bouwen van het nieuwe os, stelt Jha. Op dit moment wordt er al samengewerkt met Google om hardware en software te integreren. Volgens de ceo moet de Motorola's op Android goedkoper worden en verschillen van de concurrentie.