De Amerikaanse telefoonfabrikant bestrijdt concurrentie op dezelfde manier net als iPhone-maker Apple en eerder de Finse concurrent Nokia. Het bedrijf dient een aanklacht in bij de International Trade Commission (ITC) van de Verenigde Staten. In tegenstelling tot Nokia neemt Motorola niet de iPhone op de korrel, maar de Blackberry van de Canadese fabrikant RIM.

En verkoopverbod

Daarbij vraagt Motorola de ITC gelijk om een importverbod en een verkoopverbod. Dat laatste omvat ook marketing, adverteren, demonstreren en op voorraad hebben van RIM's smartphones. Verder verzoekt het bedrijf de handelscommissie om de patentenschending te onderzoeken.

Motorola beschuldigt RIM ervan vijf patenten te schenden met zijn Blackberry-smartphones. Het gaat om gepatenteerde technieken voor wifi-toegang, applicatiebeheer, gebruikersinterface en energiebeheer. Volgens de aanklager bieden deze technieken een betere verbinding (connectivity), een betere gebruikerservaring en lagere kosten voor mobiele telefoons en smartphones.

Basale technieken

Motorola maakt, net als eerder Nokia in diens patentaanklachten tegen Apple, aanspraak op basisontwikkeling van fundamentele technieken voor mobiele telefonie. Innovaties waar later de hele industrie profijt van heeft getrokken.

RIM weigert daar licenties op te nemen, stelt patentjurist Jonathan Meyer van Motorola. De twee bedrijven hebben lange tijd gesprekken hierover gevoerd en Motorola heeft ook reguliere aanklachten hierover ingediend. Die lopen via de rechtbank, die langzamer opereert dan de ITC. Bovendien zou RIM die rechtsgang traineren, klaagt Motorola.

Patentaanklacht in de mode

Ondertussen liggen RIM en Apple onder soortgelijk vuur van fotografiebedrijf Eastman Kodak. Het klaagt die twee telefoonmakers wegens schending van patenten op vertoning en verwerking van beeld van de in telefoons ingebouwde digitale camera. Ook hierbij is de ITC aangeschreven en meteen om een importverbod gevraagd.

Motorola heeft ook patenten op niet-bestaande snufjes als oprolbare schermen: