Motorola wijst erop dat Apple een flinke historie heeft in veiligstellen van patenten die nadelig zijn voor Android. Daarbij richt Apple zijn pijlen vooral op telefoonfabrikant HTC. Motorola wil nu een eventuele rechtszaak voor zijn, en klaagt Apple aan. Motorola denkt namelijk dat het te maken gaat krijgen met "een rechtszaak die gerelateerd is aan de lopende patentzaken", zegt het bedrijf in de aanklacht (pdf).

Motorola heeft vertrouwelijk overleg gepleegd met Apple over de licensering van bepaalde auteursrechtelijk beschermde technieken. Volgens het bedrijf claimt Apple bij elk patent dat in de aanklacht genoemd wordt, dat de rechten bij hun liggen. Motorola ontkent inbreuk te maken op de patenten, omdat ze niet geldig zouden zijn.

Veel patentaanklachten

De aanklacht werd eerder deze maand ingediend, een paar dagen nadat Motorola een klacht over Apple indiende bij de International Trade Commission. In die aanklacht stelt Motorola dat er langdurig is onderhandeld met Apple over Motorola-patenten, maar dat Apple weigert licenties te kopen.

Inmiddels ligt de hele mobiele telefoonindustrie met elkaar in de clinch over patenten. Veel zaken gaan over het vrij nieuwe Android-besturingssysteem. In een tabel van The Guardian is goed te zien wie wie heeft aangeklaagd.