Motorola Mobility hoeft voorlopig even niets meer te vrezen van de beruchte patenttrol Intellectual Ventures. Een districtsrechtbank in Delaware oordeelde dat de dochteronderneming van Google rechtmatig gebruikmaakt van een aantal features van het Android besturingssysteem, waaronder applicatiewinkel Google Play.

Intellectual Ventures wil geld zien, veel geld

De patentboer daagde Motorola in 2011 toen beide partijen het niet eens konden worden over een licentiedeal. In de rechtzaak oordeelt de jury nu dat de claims die Intellectual Ventures heeft ingediend te voor de hand liggend zijn en weinig verschillen van eerdere gepatenteerde technologie. Ook plaatst het vraagtekens bij de validiteit van de patenten waarop Intellectual Ventures zich beroept. De juryleden trekken daarom hun handen af van deze zaak.

Intellectual Ventures reageert teleurgesteld, maar heeft nog een kans in een vervolgzaak waarin dezelfde drie patenten worden behandeld. Ook heeft het nog het volste vertrouwen in de goede afloop van twee andere lopende patentzaken tegen Motorola Mobility. Motorola stelt op zijn beurt dat het weinig van de patenttrol vreest omdat het idiote claims maakt en de technologie gemeengoed is.

Maffiapraktijken?

Intellectual Ventures is zeer berucht omdat het vele grote bedrijven heeft gedwongen overeenkomsten af te sluiten op de duizenden patenten die het door de jaren heen verzameld heeft. Intellectual Ventures voert zelf geen producten waar die gepatenteerde technologie├źn in zitten, maar haalt door licenties miljarden dollars binnen.