De ITC heeft geen bewijs gevonden dat Motorola inbreuk maakt op drie Apple-patenten, waaronder een belangrijk patent op een multitouch systeem. Dat blijkt uit het eindoordeel van de arbitragecommissie vrijdag, meldt Florian Mueller van FOSS Patents. De nederlaag voor Apple zat er al aan te komen, omdat de ITC in januari in zijn voorlopig vonnis ook al de kant van Motorola stond.

De zaak betekent nog niet helemaal het einde van de patentstrijd tussen Apple en Motorola. Apple zal volgens Mueller waarschijnlijk in beroep gaan bij een federaal gerechtshof. Dat deed het bedrijf ook nadat het bij het ITC een patentzaak tegen HTC had verloren.

Duitsland

Amerikaanse patentzaken duren relatief lang, waardoor telefoonfabrikanten volgens Mueller steeds vaker zaken starten in Duitsland, waar het veel sneller tot vonnissen komt. Volgens Mueller werken de rechtbanken in Munchen en Mannheim twee keer zo snel als de ITC en lijken de rechters positiever ten opzichte van patenthouders te staan.

Apple verloor eerder dit jaar in Duitsland een zaak waarbij de rechter stelde dat het bedrijf met iCloud inbreuk maakte op een Motorola-patent. Maar in een andere Duitse zaak won Apple en stelde de rechter dat Motorola inbreuk maakt op het 'slide to unlock'-patent.