Mozilla heeft vannacht de eerste publieke beta van Firefox 4 voor Google’s Android en Nokia Maemo uitgebracht. De mobiele beta van de populaire open-source browser is net als de desktopversie gebaseerd op de Gecko rendering engine en gebruikt de Javascript machine van Firefox 4. Volgens Mozilla zou hun browser op het Android platform nu al sneller zijn dan Google’s WebKit browser op Android 2.1.

Erg traag

Volgens Mozilla-medewerker Matt Brubeck is dat een hele verbetering ten opzichte van eerdere versies van Firefox voor Android. Die waren vergeleken met de standaardbrowser namelijk erg traag. Omdat snelheid volgens Mozilla erg belangrijk is op een mobiel platform wil de stichting de browser voordat Firefox 4 officieel op Android uitkomt nog sneller maken.

De beta van Firefox 4 is op allebei de platformen uitgerust met Firefox Sync. Met die software is het mogelijk om de browsergeschiedenis, bookmarks maar ook openstaande tabbladen en opgeslagen wachtwoorden te delen tussen verschillende apparaten. Net als de desktopversie is de mobiele beta uitgerust met de Awesome Bar en kunnen gebruikers alle Firefox add-ons installeren.

Broodnodig

Volgens Brubeck is de Android-versie van de open-source browser een broodnodig alternatief voor WebKit, het open-source platform dat zowel Google’s Android browser als Safari op de iPhone gebruiken. “WebKit is een uitstekend project maar een groeiend aantal mobiele sites werkt alleen op WebKit. Dat is lijkt gevaarlijk veel op wat er tien jaar geleden op het internet gebeurde toen Internet Explorer een overweldigend marktaandeel had”, stelt hij.

Brubeck meent dat één dominant platform het moeilijk maakt voor andere browsers om goed te concurreren. “Dat zorgt ervoor dat dominante browsermakers hun product niet meer verbeteren”, zegt de programmeur.

Downloaden

De mobiele betaversies van Firefox 4 zijn hier te downloaden. Gebruikers van Android moeten minimaal Android versie 2.0 op hun telefoon hebben staan en 37MB vrije ruimte hebben om de browser te installeren. Voor Maemo is sinds februari dit jaar ook een stabiele versie van Firefox 3.6 beschikbaar.