Naast de release van de mobiele browser, biedt Mozilla ook een desktop emulator, die ontwikkelaars kunnen gebruiken om de browseromgeving van de tablets na te bootsen op de pc. Die is er voor Windows, Mac OS X en Linux.

Volgens Jay Sullivan, vice president of mobile bij Mozilla, kunnen ontwikkelaars hierdoor alvast wennen aan de interface: "Dit is een release die echt bedoeld is voor onze community. Op deze manier kunnen ze add-ons bouwen, lokaliseren en testen".

Geen telefoons

De apparaten uit de N800-serie zijn weliswaar ontwikkeld door Nokia, maar het betreft geen mobiele telefoons. De tablets zijn groter dan een mobiele telefoon, maar veel kleiner dan een laptop en ze kunnen verbinding maken met internet via WiFi. Er kan niet gebeld worden met de tablets, maar ze kunnen wel verbonden worden met mobiele telefoons om gebruik te maken van de mobiele internetverbinding van die telefoons. De apparaten zijn populair onder ontwikkelaars omdat ze draaien op open-source-software, maar Nokia laat niet los hoeveel apparaten er precies zijn verkocht.

Ook versie voor Windows Mobile

Naast Fennec voor de N800-serie werkt het team van Sullivan ook aan een versie voor Windows Mobile, maar daarvan is nog geen releasedatum bekend. Er wordt ook gekeken naar een versie voor LiMO-telefoons en een versie voor Symbian-telefoons. In juni van dit jaar bracht Mozilla een video naar buiten waarin de werking van Fennec werd getoond.

Het eerste dat daarbij opviel was dat de besturingselementen, zoals een knop Volgende en Terug zich buiten het scherm bevinden. Gebruikers moeten het venster verschuiven om de knoppen te kunnen bedienen. Een opmerkelijke, maar volgens Sullivan logische keuze: "Een van de belangrijkste doelen die we onszelf hebben gesteld is dat gebruikers het volledige scherm kunnen benutten, omdat die schermpjes nogal klein zijn op mobiele telefoons".

Add-ons

Daarnaast is Sullivan van mening dat Fennec een unieke positie heeft in de wereld van mobiele browsers, omdat ontwikkelaars van Firefox in staat zullen zijn om add-ons voor de browser te bouwen: "We beweren niet dat we alle antwoorden zelf hebben. We willen gewoon een prachtig product maken, dat uitbreidbaar is, zodat iedereen daar iets aan kan toevoegen."

Mobiel internet nog niet hot

De komst van de Mozilla browser is hoopvol, omdat browsen via de mobiele telefoon nog altijd niet zo populair is als het zou kunnen zijn, mede door het gebrek aan goede mobiele browsers dat lange tijd heerste. Hoewel Sullivan niet verwacht dat ontwikkelaars als Apple, Google en Microsoft door de release van Fennec zullen stoppen met het ontwikkelen van hun browsers, verwacht hij dat wel van andere fabrikanten: "Wanneer onze browser klaar is, zullen veel bedrijven stoppen met het ontwikkelen van hun eigen browsers. Telefoonfabrikanten hebben me meermaals laten weten dat ze liever Firefox zouden draaien dan dat ze hun eigen specifieke software moeten schrijven."

Voorinstallatie

Sullivan wilde geen namen onthullen, maar gaf wel aan in gesprek te zijn met verschillende fabrikanten van mobiele telefoons om ervoor te zorgen dat zij Fennec op hun hardware installeren. Op dit moment doet slechts een klein percentage van de telefoonfabrikanten dat, dus een dergelijke deal zou de distributie van Fennec behoorlijk goed kunnen doen.

Niet de eerste browser

Het is overigens niet voor het eerst dat Mozilla werkt aan een mobiele browser en tot nog toe heeft het bedrijf er weinig succes mee geboekt. Mozilla werkte jarenlang aan een browser genaamd Minimo, dat was bedoeld voor Windows Mobile.

Vorig jaar gaf het bedrijf echter aan de ontwikkeling van die browser niet voort te zetten en zich te willen richten op Fennec. Ook werkte Mozilla een tijd lang aan Joey, een project waarbij mensen gedeelten van websites op hun pc konden opslaan, om die gegevens later weer op de mobiele telefoon tevoorschijn te halen. Ook dit project werd geannuleerd.

iPhone

Ondertussen kwam Apple met de iPhone en met de mobiele versie van Safari. Die browser wordt gezien als de eerste browser die er in is geslaagd om het mobiele web naar een hoger plan te tillen omdat het de pagina's precies toont zoals ze zijn, met de mogelijkheid om te scrollen en te zoomen. Google's Android-telefoon die volgende week verschijnt, is voorzien van een Google-browser die op dezelfde technologie draait als Safari. De browser werkt vrijwel hetzelfde als Safari, met als voordeel dat nu ook Flash wordt ondersteund.