Mozilla zal Firefox niet naar iPhone en iPad brengen zolang Apple afdwingt dat alle externe browsers feitelijk een mobiele Safari-schil zijn. De non-profit organisatie wil graag zijn browser voor iOS ontwikkelen, maar alleen een volwaardige versie met eigen rendering en Javascript engine.

Apple onvriendelijk voor browsers

Er is geen plek voor Firefox op iPhone en iPad zolang Apple onvriendelijk is ten opzichte van andere browsers, stelde Jay Sullivan, productchef bij Mozilla, op het muziek- en techfestival SXSW in Texas. Dat meldt CNet.

Apple laat alleen externe browsers op iOS toe als ze gebruik maken van Webkit en Nitro, respectievelijk de rendering en Javascript engine van Apple's eigen Safari-browser. Dat betekent dat browsers het vooral moeten hebben van een eigen interface en aanvullende diensten, zoals datasynchronisatie met andere devices.

Mozilla blijft Gecko trouw

Google heeft dat compromis geslikt en zo zit Chrome sinds vorig jaar juni op de iPhone en iPad. Maar Mozilla is principiëler en weigert zijn eigen rendering en Javascript-motor, Gecko en IonMonkey, uit Firefox te slopen. Overigens had de stichting tot september wel de Firefox Home-app voor iOS, maar dat was niet meer dan een bookmarksynchronisatiedienst. En daar ging de stekker uit.

Dat Mozilla zijn eigen engines koestert, en enginediversiteit in het algemeen, bleek ook onlangs, toen het kritiek uitte op de 'capitulatie' van Opera. De Noorse browsermaker heeft altijd trots gewerkt met eigen engines, maar heeft ervoor gekozen een Chrome-kloon te worden met Webkit, Google's V8 Javascript engine en de broncode van Chromium.

Monocultuuur Webkit dreigt

Critici vrezen de steeds grotere dominantie van Webkit, zeker op mobiel gebied. Ook de Blackberry-browser gebruikt bijvoorbeeld Webkit. Hierdoor dreigt een monocultuur te ontstaan, waardoor het belang van open webstandaarden, iets waar Opera altijd pal voor stond, wordt ondermijnd.

Ondertussen heeft Mozilla zijn hoop gevestigd op Firefox OS, een nieuw mobiel besturingssysteem dat veel steun van operators geniet, maar nog in de kinderschoenen staat.