Mozilla brengt de derde release candidate (RC) van Fennec 1.0 uit. Maar in plaats van een stap dichterbij een volledig werkende mobiele versie van Firefox schrapt Mozilla de Flash-functionaliteit die wel in RC2 zat. Flash maakt de browser te langzaam. "Het verlaagde de prestaties van onze browser tot een punt waarop de functionaliteit niet meer aan onze standaard voldeed", bericht Mozilla in een blogpost.

Daarom schakelt het Fennec-team de ondersteuning voor de Flash- plugin uit. Het is wel nog mogelijk om Flash handmatig te installeren. "Maar dat is op eigen risico." Mozilla wijst verder op het verschil tussen plugins en add-ons, die blijven ondersteund. Er wordt gewerkt aan een add-on waarmee de gebruiker kan kiezen voor welke sites een plugin werkt. Bij bijvoorbeeld YouTube zou de Flash-plugin wel naar behoren werken.

Geen einddatum bekend

Naast een stap terug lost Mozilla ook een paar problemen op waardoor Fennec minder vaak crasht. Wanneer de definitieve versie van de browser uitkomt is nog niet bekend. In oktober vorig jaar kondigde Mozilla aan dat de browser af was en naar Nokia en Android toestellen kwam. Inmiddels is die er nog niet en is er ook geen andere deadline gesteld.

CNET zou het niets verbazen als er nog een vierde release candidate komt. "We zien liever een vierde release candidate, of een andere oplossing voor het Flash-probleem, dan dat Mozilla hals-over-kop de complete browser uitbrengt voordat hij klaar is voor het publiek, en voordat de problemen met het topzware Flash zijn opgelost."