Twee ontwikkelaarstoestellen met Firefox OS worden gemaakt door de Spaanse smartphonebouwer GeeksPhone dat samenwerkt met Firefox' netwerkpartner Telefonica. Firefox-maker Mozilla stelt dat zulke apparaten met Firefox OS cruciaal zijn voor de ontwikkeling van een internet dat voor iedereen toegankelijk blijft, omdat de browser - en het besturingssysteem - op open standaarden is gebaseerd.

GeeksPhone brengt twee modellen uit. Een low-end model heeft een Snapdragon S1-processor op 1 GHz van chipmaker Qualcomm en een HVGA-scherm van 3,5 inch. Het high-end model is uitgerust met een dualcore S4-processor op 1,2 GHz en heeft een IPS-scherm van 4,3 inch. Beide toestellen hebben geen 4G-functionaliteit.

Firefox Marketplace

Aanstaande zaterdag houdt Mozilla de Firefox OS App Days waarin ontwikkelaars overtuigd moeten worden om apps te maken voor het besturingssysteem. Apps voor Firefox OS worden in HTML5 geschreven en via de Firefox Marketplace aan de man gebracht. Deze apps kunnen al gebouwd worden en lokaal gedraaid worden in de browser-plugin.

Een alphaversie van het OS is te downloaden en via een emulator in de Firefox-browser zelf te draaien. Binnenkort moeten in Brazili├ź de eerste toestellen met het OS verschijnen, hoewel het systeem momenteel nog in de pre-releasefase zit. Fabrikant ZTE is voornemens nog dit jaar een smartphone met het besturingssysteem in Europa uit te brengen.