Een projeccteam van Mozilla werkt aan een nieuw besturingssysteem voor smartphones en tablets. Het OS, dat de codenaam Boot to Gecko (B2G) draagt, is volledig webbased. Alles moet in de browser draaien. Het besturingssysteem zal bovendien volledig open source worden.

Fragmentatie tegengaan

Mozilla-onderzoeker Andreas Gal schrijft dat de stichting met het nieuwe besturingssysteem wil aantonen dat open source een gunstig alternatief is voor de "geïsoleerde besturingssystemen" die nu de dienst uitmaken. Hij doelt op de sterk gefragmenteerde mobiele markt waarbij ontwikkelaars voor ieder platform een volledig andere applicatie moeten maken.

Het klinkt tegenstrijdig om een nieuw besturingssysteem te ontwikkelen met als doel de markt minder gefragmenteerd te maken. Toch is de volgens de ontwikkelaars niet zo. “We willen deze apps met native kwaliteiten niet slechts op Firefox laten draaien. We willen dat zij op het hele web kunnen draaien", zo schrijven zij op de website van B2G.

Android als basis

Door de introductie van html5 kan veel meer via de browser kan gewerkt worden dan voorheen, B2G leunt daar stevig op. Het gaat niet alleen om handige webapps maar ook basistoepassingen van de telefoon zoals bellen en sms'en worden op die manier aangestuurd. Het doel is uiteindelijk ook om html5 populairder te maken voor dit soort toepassingen. Bovendien gaat Mozilla samenwerken met standaardiseringsorganisaties.

Hoewel alles in het nieuwe mobiele platform via html5 moet gaan lopen betekent dat niet dat de ontwikkelaars volledig vanaf nul beginnen. Mozilla gebruikt zowel de kernel als de drivers van Android. Daarmee is het in ieder geval mogelijk om te booten. Het doel is volgens ontwikkelaar Mike Shaver om zo min mogelijk Android-code te gebruiken.

Volledig open

Dat betekent dat ontwikkelaars de SDK (software development kit) van Android niet kunnen gebruiken. Voor developers die webapps voor Boot to Gecko uit willen brengen komt Mozilla met een eigen ontwikkelomgeving. Java-afgeleide Dalvik, waar nu alle Android-apps op draaien, zal dus geen onderdeel worden van B2G.

Mozilla benadrukt dat B2G volledig open source is. Daarin zijn ze niet uniek, Android is officieel ook volledig open. Gal meent echter dat Google niet trouw blijft aan de kern van dat principe. De zoekgigant laat bijvoorbeeld lang op zich wachten voor het zijn mobiele platform update. Nieuwe apps kunnen dan veel vertraging oplopen. Bij B2G moet dat niet zo zijn, de ontwikkelaars geven direct alles wat zij ontwikkeld hebben vrij.

Mozilla kwam eerder al met de app store Open Web Apps voor webapplicaties. Mobiel houdt de stichting zich nog afzijdig al is er wel een versie van Firefox voor Android en Meego.