De MozPhone is op dit moment geen aangekondigd product of zelfs een product in ontwikkeling. Toch wil Mozilla Labs, waar de Firefox-webbrowser vandaan komt, het mobiele web niet missen. Daarom werkt het niet alleen onder de naam Fennec aan een browser voor smartphones, maar vergaart het nu ook ideeën voor een toekomstige smartphone. Dat toestel moet zowel functioneel als stijlvol zijn.

Een Amerikaanse ontwerper, Billy May, werkt samen met Mozilla Labs aan dit project. Hij heeft al een concept gemaakt. Die afbeelding combineert een Blackberry-smartphone met OLED-beeldschermpjes als toetsen. Het toetsenbord is daarmee flexibel van opzet, indeling en dus gebruik. Deze technologie is al gebruikt voor het exclusieve en dure Optimus Maximus Keyboard van de Russische ontwerper Art Lebedev.

Kweekvijver

De MozPhone is dus geen concreet product of plan daarvoor. Het valt dan ook onder de Concept Series van Mozilla Labs. Dat is een breed en vrijblijvend initiatief van de browsermaker voor het delen van ideeën en inzichten, onder meer over de toekomst van het web. Mozilla erkent dat er eerst wat chaos zal zijn door de aanpak van crowd sourcing, zoals eerder al gekozen door weblog TechCrunch voor een goedkope tablet-pc. De browsermaker verwacht echter dat er over een tijdje wel een concreet kernontwerp met specifieke functionaliteit uit zal komen.

Onder de projecten van deze kweekvijver zit ook de Prism-applicatie (voorheen Webrunner geheten) die webapplicaties loskoppelt van de browser en als losse webapplicaties laat draaien vanaf het bureaublad. Een prototype van Prism is nu ook verkrijgbaar voor Mac OS X en Linux. Een Windows-uitvoering was er al langer.