De ontwikkelaars van het volgend jaar te verschijnen Firefox OS demonstreren voor het eerst de werking van het open source-besturingssysteem. In een video op het YouTube-kanaal van Firefox worden diverse functies getoond, waaronder de toekomstige applicatiewinkel Marketplace. Mozilla wil begin 2013 de eerste toestellen met Firefox OS op de markt hebben.

Niet onderscheidend

De eerste beelden tonen aan dat er qua ontwerp goed gekeken is naar de concurrentie. Dat oogt geheel in lijn met bestaande mobiele besturingssystemen als Android en iOS. Zowel de standaardfuncties, browser, camera en fotogalerij zien er niet bijster onderscheidend uit.

Mozilla is sinds 2011 bezig met Firefox OS, dat oorspronkelijk de naam 'Boot to Gecko' zou krijgen. De architectuur heeft een Linux-kernel met een beperkt aantal services. Daarbovenop is webbrowser Firefox gelegd. Alle applicaties gebruiken de functionaliteiten van de browser. Ontwikkelaars kunnen hierdoor open source-standaarden als HTML 5, JavaScript en CSS gebruiken bij het bouwen van nieuwe applicaties.

Extra concurrentie

Mozilla heeft beloofd dat het project volledig open blijft en dat de gebruikte web api's ingediend worden bij het W3C (World Wide Web Consortium) voor standaardisatie. Iets wat bij Android van origine ook van toepassing was, maar waar Google later op terug is gekomen.

De eerste modellen met Firefox OS worden gefabriceerd door de Chinese telecomreuzen ZTE en de TCL Communications (Alcatel in Europa). Een hele reeks aan internationale operators hebben eveneens steun betuigd aan het project van Mozilla. Zij hopen dat extra concurrentie de machtspositie van iOS en Android kan afzwakken. Begin volgend jaar zullen de eerste smartphones met het veelbelovende OS allereerst op de Braziliaanse markt verschijnen.

De eerste beelden van Firefox OS op een developer-phone van ZTE: