Firefox Mobile (codenaam Fennec) voor Android staat laag op de prioriteitenlijst. Het volgt op de uitvoering voor Maemo van Nokia. Beide smartphonebesturingssystemen zijn afgeleid van Linux. Mozilla komt nu met een voorproefje: het toont op zijn Facebook-pagina foto's van Fennec draaiend op Android-toestellen. Daaronder bevindt zich ook de Nexus One van Android-maker Google zelf.

Jaren in wording

Mozilla werkt al sinds 2008 aan Fennec. De eerste definitieve versie, van de uitvoering voor Nokia's Maemo, is begin vorige maand plots verschenen. Dit nadat de eerder gestelde deadline van eind 2009 niet is gehaald.In de definitieve versie ontbreekt wel de ondersteuning voor Adobe's Flash, die is er te elfder ure uitgehaald.

Als eerstvolgende besturingssysteem staat Windows Mobile op de planning. Na dat Microsoft-platform volgt Android. Dus een eerste definitieve versie van Fennec op Android kan nog wel even duren. De iPhone van Apple en de Blackberry van RIM staan geheel niet op de planning. Hetzelfde geldt voor het veelgebruikte Symbian-platform van Nokia. Eind 2008 was daar nog wel sprake van.