Patryk Adamczyk is een grafisch ontwerper die in het verleden onder meer aan BlackBerry heeft gewerkt en zich nu buigt over het ontwerp van Mozilla's Firefox OS. Op het blog van Mozilla legt hij het designconcept uit waaraan de homescreens van het mobiele besturingssysteem moeten voldoen.

Kwaliteit voor de massa

De wijzigingen die Mozilla eerder demonstreerde waren niet wereldschokkend. Het inmiddels welbekende pictogrammenraster op homescreens en een dock onderaan het scherm keren ook op Firefox OS terug. Firefox geeft de voorkeur aan het openschuiven van menu's binnen de apps via de zijkanten, in plaats van navigeren via knoppen of door een apart instellingenmenu.

De grafische interface moet minimalistisch maar warm ogen, vindt de ontwerper. “Net als diverse versies van Firefox moet het concept premium kwaliteit uitstralen, maar niet omdat het duur is", stelt Adamczyk. “Kwaliteitsdesign zou beschikbaar moeten zijn voor de massa, net zoals onze producten. Onze focus ligt op hoge kwaliteit en onderscheidend design."

Niet rommelig

Afrondingen van de iconen worden klein gehouden. Ze zien er gepolijst uit, maar niet te kinderachtig of cartoonesk, aldus Adamczyk. De galerijen zijn flexibel ontworpen met rasters die groter of kleiner worden ingesteld afhankelijk van de content die wordt getoond. Ook deze rasters ogen minimalistisch zonder effecten. “Afbeeldingen moeten waarde toevoegen en het scherm niet rommelig maken", betoogt de ontwerper.