Het Canadese Research in Motion heeft tijdens een evenement in het Californische San Jose meer informatie vrijgegeven over zijn nieuwe besturingssysteem. Blackberry 10 moet het Canadese bedrijf weer uit het slop halen. In oktober beginnen telecombedrijven met het testen van de eerste toestellen met Blackberry 10. Half oktober zijn ook de eerste apps in te dienen. RIM plugt volgens AllthingsD vooral de mogelijkheden voor betere multitasking en continu toegang tot e-mail en chat als belangrijke voordelen van het systeem.

Zakelijke profielen

Blackberry 10 biedt ook op zakelijk gebied diverse extra's. Zo kan elke Blackberry gebruikmaken van twee profielen, zodat is te schakelen tussen persoonlijk en zakelijk gebruik. Bedrijven kunnen Blackberry's op afstand beheren. Zo kunnen systeembeheerders bijvoorbeeld de toegang tot bepaalde apps blokkeren, of een remote wipe van bepaalde gegevens uitvoeren, zonder dat alle data wordt gewist.

Nieuwe functies

Het thuisscherm van Blackberry 10 toont tot acht recent geopende apps. Apps zijn naar de achtergrond te plaatsen met een veegbeweging naar links of rechts en er komt een nieuw overzicht van alle notificaties. In een nieuwe BlackBerry Hub komen notificaties, berichten en tweets centraal binnen. Blackberry Messenger krijgt ook een vernieuwde interface.

Blackberry 10 beschikt ook over een nieuw virtueel toetsenbord dat beter moet raden wat de gebruiker bedoelt te schrijven. Blackberry 10 krijgt apps voor de grote sociale netwerken, zoals Facebook, Twitter, Fousquare en LinkedIn.

App World

In de App World van Blackberry zullen ook muziek, films en tv-shows te koop zijn. RIM maakt het mogelijk om Android-apps zo aan te passen dat ze onder Blackberry 10 werken. Apps voor Blackberry 10 zijn vanaf 10 oktober bij RIM in te dienen voor goedkeuring. App-makers kunnen een speciaal toestel voor ontwikkelaars aanvragen, die gebaseerd is op de eerste testversie van het systeem.

RIM kondigde de komst van Blackberry 10 al een half jaar geleden aan, maar deelde nog niet alle details over het nieuwe systeem. Begin volgend jaar moeten de eerste BB10-toestellen op de markt komen en volgens RIM ligt die release nog op schema.