Het USPTO heeft alle twintig claims in het multitouch-patent in een voorlopige uitspraak ongeldig verklaard, meldt de blog Foss Patents. Het patentbureau kan nog deels op zijn beslissing terugkomen, maar het is een slecht teken dat alle claims zijn afgewezen. Het patent nummer 7,479,949 vermeldt Steve Jobs als eerste in de lijst van uitvinders. Het patent gaat over de manier waarop iOS reageert op vingerbewegingen, bijvoorbeeld als een gebruiker door een document scrollt en of het maken van onderscheid tussen swipen of zoomen.

Het is slecht nieuws voor Apple, omdat dit een zeer belangrijk patent is, dat eind oktober nog geldig werd verklaard door de International Trade Commission. Die toezichthouder stelde dat Samsung inbreuk op het patent zou maken.

Rubber banding-patent

Voor de tweede keer in korte tijd is een belangrijk patent van Apple ongeldig verklaard. In oktober oordeelde USPTO ook al negatief over Apple's rubber banding-patent, dat gaat over hoe de interface als het ware terugspringt na het scrollen tot het einde van een pagina. Ook daarop zou Samsung inbreuk hebben gemaakt.

Het nu afgekeurde patent 7,479,949 staat bekend als het Steve Jobs-patent, niet alleen omdat hij als eerste in de uitvinderslijst staat. Bij de presentatie van de iPhone in 2007 verkondigde de wijlen Apple-baas nog vol trots dat de touch-technologie flink gepatenteerd was met de bekende uitspraak "And boy have we patented it." De iPhone ging toen al vergezeld van tweehonderd patentaanvragen. Daar zijn er later nog vele bijgekomen.