Amazon biedt zijn ontwikkelaars op de populaire Kindle Fire-tablets een alternatief voor Google Maps aan en heeft een eigen API voor kaartapplicaties ontwikkeld. Eerder verdween Google Maps al helemaal van Apples iOS. Amazon werkt inmiddels samen met Nokia aan een eigen van de grond opgebouwde kaartapplicatie, meldt TheNextWeb.

'Gemakkelijk overgang'

Ontwikkelaars die nu nog Google Maps gebruiken in hun applicatie wordt een "gemakkelijke overgang" aangeboden naar Amazon Maps, dat naast de interface enkele interactieve opties toevoegt. Amazon Maps is overigens voorlopig alleen nog beschikbaar als bèta.

Amazon verwijdert hiermee nog verder van Google. Het Kindle Fire OS is wel een fork van Android is en draait ook de meeste Android-applicaties, maar Amazon heeft wel zijn eigen Amazon Appstore. Daarnaast heeft Amazon bijvoorbeeld Google Search vervangen door Microsofts Bing.

Ontwikkelaars stappen over

Het is niet de eerste tik die Google Maps krijgt. Grote ontwikkelaars zijn de laatste maanden overgestapt op andere kaartaanbieders. Zo gaf in februari FourSquare de brui aan Google Maps en stapte het over op OpenStreetMap (OSM). Een van de redenen voor de overstap was volgens de netwerksite de prijs.

Die heeft Google inmiddels aangepast. Het gebruik van Google Maps gaat voor app-ontwikkelaars een stuk goedkoper worden. Apps die de Maps-api gebruiken, betalen voortaan in plaats van 4 dollar per 1000 geladen kaarten, nog maar 50 dollarcent.

Amazon komt eraan

Amazon opent naar verluidt nog dit jaar zijn deuren in Nederland. De contentmarkt waar Amazon groot in is geworden, staat in ons land nog altijd in de kinderschoenen. Eerder deze maand presenteerde de van origine webwinkel zijn nieuwe Kindle Fire HD-tablet, die onder meer moet concurreren met Apples iPad.