Volgens wetenschappers van de universiteit van Manchester is de aanname dat oranje kleuren minder verstorend zijn voor de nachtrust dan blauw licht niet juist. "Blauwe kleuren die worden geassocieerd met de schemer hebben een zwakker effect dan wit of geel licht op dezelfde helderheid."

Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans van De Volkskrant meldde eerder dit jaar dat een breed aangehaald onderzoek van het RIVM (PDF) over blauw licht en wakker liggende jongeren misschien wel iets heel anders aangeeft: uit de data lijkt eerder te blijken dat het gebruik van de smartphone ze wakker houdt, blauwe kleuren of oranje kleuren maken wellicht verder weinig uit.

De onderzoekers van de Britse universiteit stellen in hun publicatie deze week ook dat een dimmende telefoon je eigenlijk een verkeerd signaal geeft, omdat de lichtsterkte van adaptieve helderheid juist wordt geassocieerd met daglicht. Zonder de helderheid aan te passen en met enkel kleur te werken, bleken blauwe kleuren minder sterke effecten te hebben op de biologische klok van muizen dan net zo heldere gele kleuren.

Hoewel de nachtmodus zou moeten betekenen dat het avond is en je minder tijd zou moeten doorbrengen met het scherm, geeft het je een vrijbrief om langer op je smartphone te werken. Het schadelijke blauwe licht wordt immers gefilterd.

Keulemans van De Volkskrant eerder dit jaar in dat verhelderende artikel over blauw licht: "Over een ding is iedereen het eens: wie goed wil slapen, moet ’s avonds tegen bedtijd eerst tot rust zien te komen. En voor veel mensen zal het daarbij helpen om de computer uit te zetten en de tablet en telefoon weg te leggen. Niet vanwege het licht, maar gewoon, voor de rust. "