Microsoft meldt dat zijn Office-app voor Android per direct beschikbaar is voor Nederlandse gebruikers van Google's mobiele besturingssysteem. De app Office Mobile voor Office 365 is nu in het Nederlands te downloaden in Google's app store Play. Terwijl de app zelf gratis is, vereist het wel een betaald abonnement op Microsofts clouddienst Office 365.

Kiezen uit cloudabonnementen

Zo'n "gekwalificeerd abonnement" omvat de diverse aanbiedingen die Microsoft heeft. Office 365 is namelijk beschikbaar in diverse varianten, elk met verschillende prijzen en mogelijkheden. Dit zijn: Office 365 voor Thuisgebruik Premium, Office voor Professionals en Kleine Bedrijven Premium, Office 365 voor Middelgrote en Grote Ondernemingen, Office 365 Enterprise E3 en E4 (Onderneming en Overheid), Office 365 Education A3 en A4, Office 365 ProPlus, Office 365 voor Hoger Onderwijs en proefabonnementen van Office 365.

De eerder uitgebrachte Office-app voor iOS heeft in die mobiele applicatie wel de mogelijkheid om direct een cloudabonnement bij Microsoft af te sluiten. De Android-app ontbeert dit, in de Engelstalige uitvoering en nu ook in de Nederlandse. Gebruikers moeten elders een Office 365-account aanmaken, zoals op de site Office.com. Zowel Apple als Google hebben als regel dat ze 30 procent krijgen van de omzet die apps genereren, wat ook geldt voor in-app gekochte content of afgesloten abonnementen.

Extraatje voor 365-klanten

De Office-app voor Android kwam eind vorige maand uit, eerst in de Verenigde Staten. Het is nog onbekend waarom de iOS-app wel direct en op zichzelf kan worden gebruikt en de Android-app niet. Webwereld heeft toen vragen uitgezet bij Microsoft, maar het is nog onbekend of er plannen zijn om deze discrepantie weg te nemen.

De vragen werden door Microsoft Nederland neergelegd bij het Amerikaanse hoofdkwartier wat tot op heden nog geen antwoord heeft gegeven. Eerder gaf de software- en cloudaanbieder wel aan dat de mobiele Office-apps bedoeld zijn als extraatje voor bestaande cloudklanten. "De app is een extra toegevoegde waarde voor Office 365-gebruikers." Een abonnement op die clouddienst geeft het recht om de software te gebruiken op vijf pc's of Macs en vijf mobiele apparaten.