Een iPad-gebruiker kan met deze Nederlandse duobrowser twee websites tegelijk bekijken. Dat kan met de tablet in de staande stand (portrait mode) en in de liggende (landscape) stand. Dat is anders dan de door Apple meegeleverde mobiele Safari-browser, die op het scherm slechts ruimte biedt aan 1 venster tegelijk. Dat venster is dan hoog of breed, afhankelijk van de stand waarin de iPad wordt gehouden.

Gratis

BluMedialab.com is overigens niet de enige met het idee voor een duobrowser. In de App Store staat ook de app Browser Duo van McLean Mobile Solutions. Maar in tegenstelling tot de gratis Nederlandse duobrowser kost Browser Duo 0,79 eurocent.

Het Nederlandse bedrijf maakte eerder onder meer de apps RADIO StreamItAll, Elfstedentocht en Hotels Near Me voor de iPhone en de iPod Touch. Daarnaast ontwikkeld de softwaremaker voor Android en BlackBerry.

Geen Microsoft Office-app

Duo Browser is een van de vele iPad-apps die sinds eind vorige week in de App Store staan. Er zijn er inmiddels duizenden apps, waaronder programma's voor tekstverwerken en het maken van spreadsheets. Marktbeheerser op dat gebied is Microsoft, maar die heeft geen plannen om Office voor de iPad uit te brengen. Terwijl de Office-maker dat wel voor Nokia-smartphones doet. "Maar zeg nooit nooit", aldus Microsoft-topman Stephen Elop tegen persbureau Bloomberg.

Applicatiemakers en contentaanbieders kunnen natuurlijk ook de iPad bedienen middels webapplicaties. Dus via het 'open web' in plaats van via de app store van Apple. Behalve natuurlijk als het gaat om een website of functie die afhankelijk is van Flash.

Flash-loze voorbeelden

Apple heeft een lijst websites gepubliceerd die in de ogen van de Mac-maker iPad-ready (lees: Flash-loos) zijn. Die voorbeelden gebruiken volgens Apple "de laatste webstandaarden". Deze sites publiceren video met behulp van de native HTML5-player, waar geen Flash-plugin voor nodig is.

Het bedrijf van Steve Jobs weigert pertinent de Flash-player op het iPhone OS, wat ook de iPad draait. De reden is dat Flash teveel energie zou verbruiken. Apple probeert het gebruik van de HTML5-player daarom aan te jagen.

De duobrowser van BluMedialab.com: