De drukke markt voor Mobile Virtual Network Operators (MVNO's) wordt zwaar bevochten door bijvoorbeeld merken als Hollands Nieuwe en Mobile Vikings. Telecompaper meldt dat ook dit jaar de markt heftig fluctueerde met MVNO's die verdwenen, maar nog meer die ervoor in de plaats zijn gekomen.

Eenderde Nederlanders via MVNO

MVNO's maken gebruik van het mobiele spectrum dat in het bezit is van de paar grote telco's die deze frequenties bezitten, bijvoorbeeld KPN en T-Mobile. Nederland telt momenteel 67 van zulke virtuele aanbieders en de markt is volop aan het bewegen. In totaal zit meer dan een derde van de mobiele gebruikers bij virtuele netwerkaanbieders.

Het afgelopen jaar verschenen nieuwe aanbieders zoals Bliep en Mobile Vikings. Aan de andere kant sneuvelden Hyves Mobile en Stunt Mobiel. De markt beweegt flink. In de periode dat twee aanbieders, Hyves Mobile en Ay Yildiz, de handdoek in de ring gooiden, kwamen er vijf nieuwe MVNO's bij.

Virtuele markt groeit

Klanten zien MVNO's - die in de regel goedkopere tarieven hanteren of aantrekkelijkere belbundels hebben dan de telco's wiens spectrum ze gebruiken - wel zitten. Er kwam in het halfjaar tot september 4,4 procent aan klanten bij, waarmee de virtuele aanbieders groeiden naar 7,9 miljoen gebruikers. MVNO's zijn daarmee goed voor 37,3 procent van de mobiele markt in Nederland.

Het grootste deel van de virtuele aanbieders werkt samen met telco's die het spectrum beheren, zoals Vodafone. Volgens telecompaper zitten 4,6 miljoen Nederlanders bij een virtuele aanbieder die samen met een telecombedrijf wordt gerund.