Het gaat om iTheorie, een pakket ter ondersteuning van het leren voor het verkeersexamen theorie. Dat wordt aangeboden door Lens media in Zwolle. Maar de app in de App Store is van een Zwitsers bedrijf, te weten Swift Management AG.

Apple in overtreding

Het Zwitserse pakket voor het oefenen van verkeerstheorie is nu ook als app in het Nederlands verkrijgbaar en komt als eerste boven met het zoeken in Google naar iTheorie. Daarmee maakt Apple inbreuk op de handelsnaam iTheorie, vindt Lens Media. Peter Somers, directeur van het Zwolse bedrijf: “Apple voert hier een winkel en brengt het daarmee op de Nederlandse markt. Apple is in overtreding."

Het Zwitserse iTheorie wordt echter al jarenlang via het web aangeboden, en is ook vanuit Nederland benaderbaar. “En toch maakt dat een groot verschil. Met de Nederlandstalige app ontstaat de verwarring. En dat is nu juist het punt waarvoor de Handelsnaamwet in Nederland bestaat", stelt Somers.

Apple gedagvaard

Lens heeft Apple Nederland via mr M.E, Ter Horst van advocatenkantoor Te Biesemaat te Zwolle gesommeerd om de verkoop te staken. Ook iTunes S.a.r.l in Luxemburg en het hoofdkantoor van Apple in de Verenigde Staten hebben sommaties gekregen.

Cupertino zal er niet van geschrokken zijn omdat het nog een ander rechtszaak aan het hoofd had. Bovendien is het voor Apple onmogelijk om rekening te houden met het nationale merkenrecht van alle landen, zo lijkt. Somers: “En toch gaat Apple hier juridisch in de fout, want de App Store is de winkel die voor de verwarring zorgt."

Wil Lens Media het goedkoop regelen met publicitaire druk? “Nee, ik heb vandaag opdracht gegeven om de dagvaarding te sturen, maar het is nog niet helemaal duidelijk naar welke rechtbank die moet." Lens denkt Apple te kunnen dwingen tot een verkoopverbod, en ook tot een schadevergoeding. Hoe groot die moet zijn, kan hij niet zeggen.