De chip die de input van de versnellingsmeter, gyroscoop en kompas in de iPhone 5S vewerkt is geproduceerd door de voormalige Philips-divisie NXP. Dat heeft Chipworks die de nieuwe iPhone uit elkaar haalde ontdekt. Apple noemt de co-processor de M7. De extra chip moet zorgen voor een langere accuduur doordat de normale processor A7 niet wordt belast bij verwerken van de data van bewegingssensoren. De M7 is volgens Chipworks de NXP LPC18A1 microcontroller, gebaseerd op een ARM Cortex M3-kern.

NXP en Google

NXP is in de smartphonewereld vooral bekend van zijn NFC-chips. Zo leverde het Nederlandse bedrijf jarenlang NFC-chips voor Android en Windows Phones. Dat deed het onder meer voor Google's Nexus-producten, maar dit jaar zat in de Nexus 4 en de Nexus 10 tablets geen NFC-chip meer van NXP, maar van concurrent Broadcom. NXP zou ook samen met Apple hebben gewerkt aan een iPhone met NFC-ondersteuning, maar Apple besloot uiteindelijk NFC achterwege te laten. Het bedrijf introduceert in de plaats daarvan iBeacons.

De M7 werkt samen met apps die de beweging van de gebruiker willen vaststellen. Ook biedt hij de mogelijkheid om mensen binnen gebouwen waar geen gps beschikbaar is te volgen. Voorlopig zit de chip nog alleen in de iPhone 5s. De A7-chip wordt volgens Chipworks overigens nog altijd gemaakt door Samsung. Maar Apple zou hierna volgens geruchten voor zijn chipproductie willen overstappen naar TSMC.