Dat blijkt uit de marktmonitor van Telecompaper. Kwartaal-op-kwartaal steeg de omzet met 2,8 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2009. Vooral sms- en datadiensten namen toe, zij het wat langzamer dan normaal. Toch was dit genoeg om te compenseren voor de afname van omzet gegenereerd uit telefoongesprekken.

De onderzoekers voorspellen dat de Nederlandse telecommarkt de rest van het jaar stabiel zal blijven. Een kleine groei is mogelijk maar op meer dan één procent moeten de operators niet rekenen. Met die kleine stijging kan de totale omzet uitkomen op 6,5 tot 6,6 miljoen euro. Op de lange termijn voorspellen de analisten een jaarlijkse groei van 1,7 procent, de omzet van de industrie zal in 2013 uitkomen op 7 miljoen euro.

KPN verstevigt positie

Alle operators deden het goed in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar verstevigde vooral KPN de positie als marktleider, het bedrijf heeft meer dan vijftig procent van de Nederlandse abonnees in handen.

T-Mobile is de enige operator die ten opzichte van vorig jaar op omzetgebied marktaandeel inlevert. Wel houdt het bedrijf 28 procent van de abonnees. Vodafone bezet met 22 procent van de abonnees een derde plek. Qua omzet komt het bedrijf, met een lichte groei, wel op de tweede plek uit.